boeken reis
Boeken

De beste reisboeken: reizen in huis

Ontsnappen vanuit je luie stoel

Helaas kunnen we niet op reis nu bijna de hele wereld in lockdown is, vliegmaatschappijen stil liggen, en je alleen met de trein mag als dat strikt noodzakelijk is. Aangezien ik het reizen enorm mis (ik zou eigenlijk volgende week naar IJsland gaan, maar helaas!), bedacht ik me dat het natuurlijk ook mogelijk is om vanuit je luie stoel toch een beetje dat reisgevoel te krijgen. Daarom zet ik mijn favoriete boeken waarin gereisd wordt op een rij. Dit zijn dus zowel boeken over specifieke reizen, maar ook fictiewerken waarin een reis afgelegd wordt. En hopelijk krijg je zo toch nog een beetje vakantiegevoel vanuit je luie stoel!

The Hobbit – J.R.R. Tolkien

Ik ga toch beginnen met mijn favoriete boek ooit: the Hobbit. Mocht je het verhaal niet kennen, dit boek gaat over Bilbo Baggins (een hobbit) die door de tovenaar Gandalf op reis gestuurd wordt met een aantal dwergen. Doel is om de oude stad van de dwergen terug te winnen van de draak Smaug. Onderweg komt het reisgezelschap allerlei ontberingen tegen, en Bilbo verlangt zeer regelmatig terug naar zijn comfortabele stoel bij het haardvuur. Vooral die laatste gedachte is voor mij altijd heel herkenbaar: hoe vaak ik zelf wel niet heb verlangd naar lekker op de bank zitten, terwijl ik door de regen ploeterde met mijn rugzak op mijn rug! En toch maakt dat afzien het reizen des te mooier. Je gaat op reis door allerlei ups en downs, maar uiteindelijk kom je altijd sterker weer thuis. En zo gaat het ook voor Bilbo. Na de reis blijkt hij enorm veranderd te zijn, en is hij toch minder goed geworden in stil zitten. Met The Hobbit kun je perfect even ontsnappen uit het stressvolle leven dat overheerst wordt door corona nieuws.

Seven Years in Tibet – Heinrich Harrer

Je kent misschien de beroemde film uit 1997, met Brad Pitt. Het boek vond ik echter ook zeker een aanrader! Het boek is een biografie van de Oostenrijker Heinrich Harrer, die vertelt over zijn belevenissen als bergbeklimmer in Tibet. Hij besluit om in 1939 te gaan bergbeklimmen in de Himalaya. Met zijn expeditie beklimt hij de Nanga Parbat, maar vanwege het slechte weer bereiken ze de top niet. Eenmaal terug in de bewoonde wereld blijkt dat Duitsland Polen is binnengevallen. Harrer wordt opgepakt door de Britten en naar een krijgsgevangenenkamp gestuurd. Het verhaal van zijn ontsnapping, zijn tocht door de bergen en ontmoeting met de jonge dalai lama is spannend, meeslepend, en heel interessant. Het Tibet dat Harrer beschrijft bestaat inmiddels door de politieke strubbelingen tussen China en Tibet helaas niet meer, en Seven Years in Tibet geeft dan ook een prachtig beeld van het oude Tibet; een totaal andere cultuur die ook Harrer af en toe enorm verrast.

Zonder de top te bereiken – Paolo Cognetti

Waar zijn we naar op zoek als we op reis gaan? Dat is waar het in dit boek om draait. Het gaat over de reis die Paolo Cognetti maakte door Dolpa, een afgelegen gebied in de Himalaya. Hij reist door een prachtig land dat onaangetast is door de moderne tijd, ver weg van alles. Onderweg gaat hij op zoek naar zijn grenzen. Hij ontdekt de pracht in alle kleine dingen van het leven, ontmoet vriendelijke bergbewoners en vindt de balans in zijn leven in de natuur. Het boek is kort; met een middagje heb je het uit, maar Cognetti brengt je helemaal in de reis stemming!

Twintigduizend Mijlen Onder Zee – Jules Verne

Toegegeven, de schrijfstijl is even wennen. Maar dit blijft toch wel echt een science fiction klassieker! In 1866 wordt een mysterieus zeemonster gespot, en Professor Pierre Aronnax voegt zich bij de expeditie om op zoek te gaan naar het monster. Na 5 maanden wordt het monster gevonden, en het ‘monster’ blijkt een futuristische onderzeeër te zijn! Onze hoofdpersonen worden gevangen genomen en reizen met Kapitein Nemo de hele wereld over. Jules Verne was een echte kenner van de wetenschap van die tijd, en dat is ook te zien in zijn boeken. Wat toen enorm futuristisch was, is voor ons natuurlijk wel heel gewoon; onderzeeërs en elektriciteit zijn voor ons realiteit. Houd ook rekening met uitgebreidere omschrijvingen dan je misschien gewend bent. Hierdoor gaat het verhaal wat minder snel, maar dat is juist ook wel een keer heel lekker. Relax en geniet van de reis!

Reacties uitgeschakeld voor De beste reisboeken: reizen in huis