Lviv
Citytrips,  Reizen

Lviv, zeker een bezoek waard!

Geniet van het authentieke Oekraïne in Lviv

Nu we steeds makkelijker en goedkoper reizen lijken alle steden wel gezien te zijn. En waar je ook komt, het stikt er van de toeristen. Gelukkig vonden wij een prachtige bestemming die nog niet zo bekend is. Daarvoor moet je naar Lviv, in OekraÏne. Lees hier alles over waarom deze stad echt een aanrader is!

Een prachtig historisch centrum

Misschien denk je bij een citytrip niet meteen aan een stad in OekraÏne. Maar Lviv is juist helemaal veilig, en het feit dat er weinig toeristen komen geeft de stad enorm veel charme. Het centrum van Lviv staat zelfs op de werelderfgoedlijst. Het bruisende hart van het centrum is de de Ploshcha Rynok (het marktplein). Hier gebeurt de hele dag ontzettend veel. Trams rijden langs, locals ontmoeten elkaar en er duiken allerlei straatartiesten op. Bovendien is het plein ook nog eens ontzettend mooi! Het plein wordt omgeven door vrolijk gekleurde huisjes, met elk een andere gevel. Een nog betere manier om het plein te bekijken is om de toren van het stadhuis te beklimmen. Voor ongeveer 40 eurocent mag je naar binnen, en vanaf de toren heb je een prachtig uitzicht over de hele stad.

Koffie!

Lviv is de perfecte stad voor koffieliefhebbers. Waar je ook gaat, je kunt heerlijke koffie krijgen. Je kunt natuurlijk een cafeetje opzoeken, maar nog leuker is het om koffie te halen bij een van de straatkraampjes die door de hele stad te vinden zijn. Ook kun je naar het Lviv Coffee Mining Factory cafe. Hier kun je heerlijke koffie drinken die ter plekke voor je gebrand wordt in de kelder. Ook zijn er regelmatig concerten met een geweldige sfeer!

High Castle

Lviv High Castle
Voor een prachtig uitzicht over de hele stad kun je naar High Castle. Hier zijn alleen nog ruïnes van een kasteel uit het jaar 1250 te zien. Dat kasteel staat er al sinds 1869 niet meer, maar vanaf de heuvel heb je werkelijk een geweldig uitzicht over Lviv. Het is even klimmen, maar het is het zeker waard! En met een beetje geluk kom je op een goed moment, en worden er bellen geblazen, wat je uitzicht nog net iets leuker maakt (zie de foto).

Restanten van de Tweede Wereldoorlog

Lviv kent een tragische Joodse geschiedenis. Ooit was ongeveer de helft van de bevolking Joods, maar door Tweede Wereldoorlog is hier bijna niks meer van over. Dit kwam niet alleen door de nazi-Duitsers, maar antisemitisme leefde ook onder de bevolking van Lviv. Synagogen werden een voor een opgeblazen. Tegenwoordig is dit nog goed te zien in het straatbeeld: er zijn letterlijk gaten tussen de huizen, er is niets nieuws gebouwd op de lege plaatsen. De huizen stoppen, er is even niets, en dan staat er weer een huis. Het bekendste ‘gat’ is waar ooit de Gouden Roos synagoge stond. Jarenlang was dit een echt ‘gat’, maar tegenwoordig staat er een hek met foto’s ter herdenking van de Joodse geschiedenis.

Eenvoudig de stad door

Lviv gele bus
Een onbetrouwbare, maar wel heel erg leuke en goedkope manier om de stad te zien is reizen met het openbaar vervoer in Lviv. Bussen komen niet wanneer ze moeten komen, of nemen ineens een andere route dan je verwacht. Ondertussen kun je alleen maar rustig wachten. Het leukste zijn de zogeheten marshrutkas. Dit zijn gele busjes die de chauffeurs zelf bezitten. Als ze dus geen zin hebben, rijden ze gewoon niet. Deze busjes zitten vaak overvol, en bij koud weer doen de oudere modellen het helemaal niet. Als ze rijden, rijden ze wel specifieke routes, dus je kunt ze beschouwen als gedeelde taxis. Voordeel: het openbaar vervoer kost je praktisch niks. Een kaartje kost ongeveer 5 UAH (maar €0,18!).

Vanuit Lviv alle kanten op

Buiten Lviv
Behalve dat er in de stad natuurlijk genoeg te doen is, kun je ook heel makkelijk de trein pakken naar het platteland. In twee uur ben je dan al in de bergen van Oekraïne, bijvoorbeeld in de Karpaten. Hier kom je de typische plattelandsbevolking tegen, en heb je echt het gevoel dat je in de ‘middle of nowhere’ zit. Als je zin hebt in een hike kun je de hoogste berg van Oekraïne beklimmen, Mt Hoverla. Vanaf de 2060 m hoogte van deze berg heb je bij mooi een prachtig uitzicht over het groene landschap.

Lviv is dus perfect voor een goedkope stedentrip!

Lviv is dus een perfecte plek om er even helemaal uit te zijn, en je nog echt in het authentieke Oekraïne te begeven! Bovendien is het spotgoedkoop: Ryanair vliegt vanaf Düsseldorf Weeze direct naar Lviv. Bovendien zijn bezienswaardigheden, verblijf, en het eten en drinken in Oekraïne niet duur. We raden je dus zeker aan om Lviv een keer te bezoeken!

Reacties uitgeschakeld voor Lviv, zeker een bezoek waard!