skip to Main Content

Yoga en ayurveda: een traditionele combinatie

Yoga en ayurveda zijn verbonden

Speelt yoga al een grote rol in je leven? Of ben je je nog maar net aan het oriënteren in deze ‘way of life’? Wij vertellen je graag wat meer over yoga. Vooral yoga in combinatie met ayurveda. Deze twee begrippen zijn namelijk heel hecht met elkaar verbonden. Wanneer jij ook de helende werking van yoga optimaal wilt ervaren, is het een ware aanrader om je eens in de ayurveda te verdiepen!

Oorsprong in India

Zowel yoga als ayurveda vinden hun oorsprong in India. Eeuwen geleden is hier de geneeswijze ayurveda ontstaan. Balans en een gezonde geest zijn bij de ayurveda net zo belangrijk als een gezond lichaam. Hiervoor is yoga natuurlijk uitermate geschikt, want naast lekker in beweging te zijn, is mediteren ook een belangrijk onderdeel. Yoga is ontstaan door een drang om een te worden met de natuur, om jezelf als onderdeel te zien van dezelfde wereld als dieren en planten. Ook binnen de ayurveda staan natuurlijke ingrediënten zoals kruiden en specerijen centraal. Kortom, yoga en ayurveda vullen elkaar heel goed aan.

Balans van de Dosha’s

Binnen de ayurveda draait alles om de balans tussen de drie zogenaamde Dosha’s. Deze Dosha’s zijn Vata, Pitta en Kapha, en ze representeren ieder andere onderdelen van het lichaam en de geest. Wanneer er een overschot is aan een bepaalde Dosha, raakt het gehele lichaam uit balans. Neem bijvoorbeeld de Kapha Dosha. Wanneer je hier een overschot aan hebt, kun je je futloos, sloom en zelfs depressief voelen. Dit uit zich in het lichaam door sterke gewichtstoename. Door middel van de juiste yoga oefeningen breng je de Kapha weer in balans. Door stimulerende lichaamsbeweging verminder je de Kapha weer. Heb je een overschot aan Pitta, de actieve Dosha, dan kun je stress en angstgevoelens ervaren. Met yoga oefeningen die focussen op de ademhaling nemen deze gevoelens af.

Yoga met ayurvedische materialen

Ben je op zoek naar nieuwe yoga materialen? Wij raden je aan om eens een kijkje te nemen bij een webshop die zich gespecialiseerd heeft in ayurvedische producten, en dan met name ayurvedische yoga artikelen. Hiermee breng jij je Dosha’s ongetwijfeld weer in balans!

Back To Top