skip to Main Content

Hoe kiest u de juiste soort gordijnen?

De mogelijkheden zijn eindeloos

Bent u op zoek naar nieuwe gordijnen? Dan heeft u vast gemerkt dat er een ontzettend groot aanbod is aan verschillende soorten. Wij kunnen het ons dan ook goed voorstellen dat u er zelf even niet meer uit komt. Juist daarom hebben we de meest voorkomende soorten gordijnen, en hun kenmerken, voor u op een rijtje gezet.

Vitrages zorgen voor sfeer

Wanneer u de gordijnen puur wilt gebruiken voor het verhogen van de sfeer in uw kamer, dan kiest u voor vitrages. Deze gordijnen zijn gemaakt van dun stof waar het licht gemakkelijk door kan schijnen. Omdat ze te verkrijgen zijn in heel veel verschillende kleuren en patronen, zijn er voor elk interieur vitrages te vinden. Of u nu kiest voor een moderne, klassieke, landelijke of vintage stijl. De vitrage vormt een stijlvolle toevoeging aan uw woning.

Overgordijnen ideaal voor de slaapkamer

Overgordijnen zijn weer een stuk praktischer dan vitrages. Ze zijn gemaakt van een dikkere stof waardoor ze voor een verduisterend effect zorgen. Vandaar dat ze vooral gebruikt worden in slaapkamers. Ook overgordijnen zijn in talloze kleuren en patronen te krijgen. Bent u bijvoorbeeld op zoek naar gordijnen voor een kinderkamer, dan zijn er genoeg vrolijke opties. Bovendien hebben de gordijnen een isolerende en akoestische werking. In de zomer zult u geen last hebben van het felle zonlicht, terwijl de warmte in de winter binnen gehouden wordt. Ook zal uw kamer nooit meer hol klinken wanneer er overgordijnen in hangen.

Licht en privacy combineren met inbetweens

De naam zegt het eigenlijk al: inbetweens zitten ergens tussen de vitrage en gordijnen in. De inbetweens werken niet verduisterend zoals overgordijnen, maar zijn ook niet volledig doorschijnend als de vitrage. Daarom kiezen mensen die een (woonkamer)raam aan een drukke straat hebben vaak voor deze optie. Er komt licht binnen, maar voorbijgangers kunnen niet meer zomaar naar binnen kijken.

Verschil in de confectie

Uw gordijn wordt ten slotte afgemaakt door de confectie. Er zijn verschillende manieren om een gordijn te plooien. De plooi heeft onder andere een effect op hoe het gordijn zal vallen en de lichtdoorlatendheid. De mogelijkheden wat betreft confectie zijn:

  • Enkele plooi
  • Dubbele plooi
  • Wave-plooi
  • Enkele retour plooi
  • Zeilringen

Vind een gordijn dat bij u past

Doordat u de informatie over de verschillende soorten gordijnen op een rijtje heeft, is het maken van een beslissing hopelijk een heel stuk eenvoudiger geworden. Vraag ook om advies van de verkoper waar u de gordijnen koopt. Zij helpen u vast en zeker graag verder. Zo vindt u gegarandeerd gordijnen die perfect bij uw woning passen!

Back To Top