Wat is normale ontlasting
Uncategorized

Wat is normale ontlasting

Alles wat je moet weten over ontlasting

Als je gewoon lekker gezond bent, is op reis gaan natuurlijk geen enkel probleem. Maar veel mensen die een verre reis maken, krijgen wel eens last van hun maag- en darmstelsel. Uiteraard kun je je misselijk voelen of gewoon buikpijn krijgen. Maar wist je dat je over je gezondheid ook veel aan de kleur van je ontlasting kunt zien? De vraag is dus altijd: wat is normale ontlasting? Hieronder vertellen we er meer over.

Kleur van je ontlasting

Als je fit en gezond bent is je normale ontlasting stevig, goed van vorm en bruin. Die bruine kleur kan variëren van lichtbruin tot donkerbruin. Als je poep, zo mogen we het ook wel noemen – donker is, kun je zien dat hij langer in je lijf gezeten heeft. In vergelijking tot de geelgroene ontlasting van pasgeboren baby’s, die veel poepen. De kleur van de ontlasting kan je dus veel vertellen over je gezondheid. Een afwijkende kleur kan diverse oorzaken hebben. De verandering van de kleur van je poep kan een gevolg zijn van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnen of een ziekte.

Kleuren ontlasting en hun symptomen

Voel je je niet lekker? Dan kun je altijd naar de kleur van je ontlasting kijken of je misschien iets onder de leden hebt.

    • Grijs: bij een verstopping van de galwegen is de kleur lichtbruin tot grijs en stopverfachtig
    • Groen: dat kan het (positieve) gevolg zijn van veel groente eten
    • Rood: een bloederige ontlasting wordt meestal veroorzaakt door bloedingen in de anus
    • Zwart: heel donkere of zwarte ontlasting duidt op bloedverlies vanuit de maag of darm

Hoe ruikt je ontlasting?

Let ook op de geur van je ontlasting. Alle ontlasting heeft een geur, die voor een groot deel door bacteriën, afbraakproducten van eiwitten en gassen worden veroorzaakt, met name waterstofsulfide. Een sterke geur in combinatie met brijachtige ontlasting in een afwijkende kleur duidt vaak op een ziekte. Het is dan wel verstandig om te testen of je wellicht iets mankeert.

Vond je dit een nuttig artikel? Wij horen het graag van je. Heb je zelf handige tips voor op reis? Laat het ons dan weten via het contactformulier hier op de website.

Reacties uitgeschakeld voor Wat is normale ontlasting